marți, 9 iulie 2013

Ganduri din ... contemporaneitate

Cu cât e mai mică mintea, cu atât e mai mare îngâmfarea.“ - Esop

Ca cotidianul (scuzati-mi cacofonia) romanesc este bulversant si ...bulversat nu mai trebuie evidentiat. O fac, zilnic, stirile si "evenimentele" atat de bine exploatate de toata media. Ca acest lucru, insa, nu mai supara pe nimeni, e o chetiune relevanta in politica mioritica tributara, inca, "grelei mosteniri" dupa care se ascund cele mai josnice interese.

Urmaream o emisiune despre Romania, pe un anume canal non-politic, facuta undeva in anul 2007. M-a surprins modul inconfundabil de abordare a trecutului , din partea unor persoane care doreau sa epateze pentru ca "stiau" dar si onestitatea unei personalitati romanesti foarte cunoscuta care recunostea discrepanta enorma dintre cei CATIVA FOARTE BOGATI (miliardari puncta el, cu sensul critic, dupa atitudine) si majoritatea saraca si neputincioasa. Spunea el, referindu-se la actualitate (si redau din memorie): " Romanii au, acum  libertatea sa circule, dar nu bani. Pe vremea lui Ceausescu aveau bani, dar nu aveau pasapoarte".

Ce vreau sa evidentiez astazi, in prapadita situatie in care sistemul educational a devenit "INAMICUL PUBLIC NUMARUL 1", in care sanatatea pare sa fie mai bolnava decat societatea careia trebuie sa-i slujeasca iar existenta noastra comunitara este pe pragul de a ne mai trage cu cativa ani inapoi, prin posibila pierdere a catorva miliarde de euro pe care nu-i putem atrage? Relevanta cugetarii, de la inceput. 

De aproape un sfert de veac ne tot plangem, ne balacarim la cel mai inalt nivel politic si administrativ, ne impungem, care mai de care mai sugestiv, prin lideri (de toate culorile politice) care-si demonstreaza dispretul fata de electorat si mai ales fata de ONOAREA SI MORALITATEA PROPRIE (punctez doar promisiunile neonorate) uitand, ca reprezentanti ai poporului, pentru ce acestia au fost alesi si numiti. Nu intru in nici un fel de detaliu.

Detaliul care m-a "directionat" spre aceasta postare, insa, este acesta:
"Fost ministru chinez condamnat la MOARTE pentru coruptie" (stire auzita la radio dar redata, prin copy-paste, de pe un site de stiri ales 
intamplator,  http://www.frontpress.ro/).
Ascultand, ieri, stirea (si citind-o astazi) m-am gandit la ceea ce am redat mai sus si nu numai.

Dar nu stirea, in sine, m-a determinat sa ma gandesc la tot mai adanca discre-panta care ne caracterizeaza societatea. Nici iesirile, in toate mijloacele media, celor care, aproape 8 ANI de guvernare si administrarea "democratica", ne-au aruncat in "evul mediu" al mileniului trei. Nu.

O  alta "cugetare", cu vechi conotatii, gasita pe un alt site, m-a facut sa am aceste "amintiri pentru viitor": 
"In ţara asta prost făcută
Rahatii scriu în loc sa pută.
Iar scriitori-adevaraţi
Sunt daţi afară de rahati..." 

Alexandru O. Teodoreanu (1894 - 1964), cunoscut şi sub pseudonimul Păstorel.

(http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/d-ale-lui-pAstorel). Am facut o mica "retusare" fata de textul aflat pe site.

Cum versurile nu-mi apartin, dar cugetarea poate, tinand cont de tot contextul strict mioritico-balcanico-sud-est-ic european in care suntem obligati sa ne consumam tot timpul, am stat si m-am gandit: se poate exclude, in Romania anului 2013, vreun domeniu al vietii unde sa nu se potriveasca cunoscuta epigrama?

Las celor care vor sa gandeasca, gasirea raspunsului.

Atata timp, insa, cat mai marii nostri alesi si numiti, ajunsi in posturile dorite, visate, cumparate, primite ca dar ( nu ca mita), mostenine sau, pur si simplu,  castigate "la masa verde" nu se debaraseaza de trecut, nu isi schimba directia prezenta si nu se deosebesc cu nimic de fostii activisti, pe care-i combat "cu manie proletara", raspunsul nu poate fi decat negativ. 
Deoarece, inevitabil, ca reprezentanti crestini ai DOR (democratia originala romaneasca) ce au votat cu mana pe Biblie si sunt interesati, cu adevarat, de bunul mers al natiunii din care fac parte, ignorand mesajul scriptural nu fac decat sa certifice cele doua redari anterioare, in detrimentul Adevarului care spune:

" Fratilor, voi ati fost chemati la slobozenie. Numai nu faceti din slobozenie o pricina ca sa traiti pentru firea pamanteasca, ci slujiti-va unii altora in dragoste. Caci toata Legea se cuprinde intr-o singura porunca: "Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti." Dar, daca va muscati si va mancati unii pe altii, luati seama sa nu fiti nimiciti unii de altii.
Zic, dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti. Caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului, si Duhul impotriva firii pamantesti: sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti face tot ce voiti. Daca sunteti calauziti de Duhul, nu sunteti sub Lege.
Si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea, inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide, pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun mai dinainte, cum am mai spus, ca cei ce fac astfel de lucruri nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu.
Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea, facerea de bine, credinciosia, blandetea, infranarea poftelor. Impotriva acestor lucruri nu este lege.
Cei ce sunt ai lui Hristos Isus si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei. Daca traim prin Duhul, sa si umblam prin Duhul. Sa nu umblam dupa o slava desarta, intaratandu-ne unii pe altii si pizmuindu-ne unii pe altii." (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/galateni/5/)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu