sâmbătă, 6 iulie 2013

Mai mult decat ..."de profundis"

"Din greseala in greseala spre victoria finala!"

Asa suna, in epoca, unul din sloganurile persiflante cu care ne "tachinam", chiar daca eram la sedinta de partid. Cine nu-si aduce aminte de el, mai ales ca se vehicula oriunde existau probleme, oriunde aparea vreun "barem" in realizarea "cincinalului in patru ani si jumatate" samd ?

Am facut aceasta introducere pentru ca, nu-i asa, am uitat cat de usor "ne ori-entam" in acea perioada si cat de repede gaseam solutii.

Sau poate tocmai de aceea mi-am axat gandurile spre acest slogan.
Pentru ca in goana dupa solutii acum, in democratia romaneasca originala, pompieristice, s-a uitat ( cel putin la nivelul cel mai inalt de reprezentare al  puterilor separate ale statului) ca marea majoritate a liderilor actuali, la un moment dat, l-au folosit.

Doua motive ma determina sa iau in calcul acest mod "onest" de reantoarcere la trecut: cifrele recensamantului, recent date publicitatii si teribilul spectru al impotentei functionale a sistemului democratic romanesc, eminamente corupt in esenta lui insasi, educatia.

Si voi incepe cu cel de-al doilea, apeland la un citat al unei adevarate personalitati mondiale care spunea:
"Educatia este cea mai puternica arma care poate schimba lumea." Nelson Rolihlahla Mandela

Ca nu mai trebuie facut nici un comentariu pe baza acestei afirmatii, a demonstrat-o insasi viata redutabilului luptator pentru libertate, democratie, progres.

Dar cum noi (pardon, POLITICIENII NOSTRI) nu trebuie sa invatam nimic din exterior, trebuie sa reinventam roata, sa trecem prin noroiul si zloata prin care au trecut, cu zeci de ani in urma, alte natiuni in lupta pentru democratie, suntem tributari unor "idei" atat de bine implementate incat am adus sistemul educational la cel mai jos nivel posibil al existentei lui.

Copil fiind, si am mai spus-o, am citit de nenumarate ori o carte unica, in felul ei, in epoca. Acolo, titani ai pedagogiei si invatamantului romanesc reprezentau chintesenta si baza sistemului care avea sa schimbe tara si, desi puratu porecle "normale si domestice", REPREZENTAU CEVA. "Barba",  "Barosanul" sau ... "Cracanel" mi-au ramas, si acum, in amintire,  un profund si pios respect pentru ceea ce au fost, si au ramas, profesorii. "Cismigiu&co" si "Buna dimineata, baieti" sunt, inca, mesaje care SPUN CEVA.

Ce se intampla azi, in mileniul al treilea?
Pai daca insusi profesorul de religie este intermediar pentru mita, el care trebuie sa-i deprinda pe elevii din toate clasele macar cu cunoasterea celor ZECE PORUNCI, ce pretentii mai putem avea de la niste profesori absolut insignifianti, minimizati si ironizati de un sistem abrutizant in care DOAR BANUL VORBESTE? Caci profesorii respectivi vor si ei vile, masini de lux si vacante in "insulele mai stiu eu care", asa cum au toti "greii" cu zeci de catedre, colaborari (atat la stat cat si la privat) si pregatiri de doctorate. Poate chiar in "inflatie".
Nu poti ajunge la asa ceva si tanar si fara "pcr"-ul de rigoare sau alte posibilitati de evolutie in cariera, cum ar fi "sfanta mita". Chiar daca, astfel, ajungi sa blamezi un intreg corp socio-profesional care, in esenta, este redutabil. 
E lipsa de orientare, nu-i asa?

Ca cei imputerniciti sa "rezolve" speta au dat, si ei, dovada o usoara lipsa de orientare, e de la sine interes cand "interesul poarta fesul". Caci cineva trebuia sa raspunda, iar in lupta politica romaneasca, regulile sunt imprevizibile, ca si pozitiile celor implicati.
Aici, m-as opri doar la un singur aspect. Chestia cu luatul cu autobuzul, dupa ultima proba de examen poate fi ceva, asa ca o "reclama" asupra periculozitatii "spetei". Cu toate ca am vazut (si cunosc) cazuri mult mai grave unde cercetarea s-a inceput mult mai tarziu. Si in alte conditii si alt mod. Dar, in acest domeniu, ... no comment.

Concluzia, la aceast prim punct, este ca nu putem schimba nimic in Romania, atata timp cat educatia nu este o arma ci doar un posibil mijloc de inavutire.

Suntem, oficial20.121.641 persoane, iar pe grupe de varsta exista urmatoarea structura:
"La 20 octombrie 2011, copiii (0-14 ani) detin o pondere de 15,9% in totalul populatiei stabile, populatia tanara (15 - 24 ani) reprezinta un procentaj de 12,3%, persoanele mature (25 - 64 ani) formeaza majoritatea (55,7%), iar persoanele in varsta de 65 ani si peste reprezinta 16,1% din total. Persoanele in varsta de 85 ani si peste detin o pondere de 1,3% in totalul populatiei stabile." (http://www.business24.ro/ins/stiri-ins/recensamant-2011)

Acum, desi nu am fost olimpic la "artimetica", nu pot sa nu ma gandesc ca, 15.9% , copiii, inseamna 3.199.340 (nu mai rotunjesc, in plus), iar daca din populatia tanara (departajare facuta cu "schepsis", nu?) se mai pot aduna vreo 500.000 persoane (cel putin), se ajunge la o populatie de 3.699.340 persoane sub limita acceptata la vot.

Tot "artimetic", 20121641 - (minus) 3699340 = 16422301
Impartind la 2 aceasta cifra, rezulta un REZULTAT COPLESITOR:
8.211.151
De ce coplesitor?
Pentru ca, din memorie, exista o alta cifra, UN ALT BAREM, care intrece rezultatul sus afisat:
8.459.053
Un barem care, firesc, ar fi trebuit sa incununeze ceva.

Ca acest ceva, acum, este categorisit "golaniada", "lovitura de stat" etc. nu vreau sa comentez. La timpul respectiv mi-am exprimat parerea despre ceea ce a insemnat "lunga vara fierbinte, romaneasca".

In profunzime, insa, trecand peste multele lipsuri, dezacorduri, tradari sau oricum ar fi ele categorisite, esentialul este ca nici in acest domeniu, politic, nu am reusit sa fim educati, corect, cinstit, democratic, pentru a putea schimba ceva in aceasta tara, atat de incercata de spirite si personalitati egoiste, ironice, cu o accentuata tendinta de persiflare si blamare a ceea ce inseamna PATRIE (vezi postulatul lui Tudor Vladimirescu).

Dar nu este de mirare ACEASTA STARE intr-o tara declarata crestina, intr-o proportie coplesitoare si in care, din pacate, Cuvantul lui Dumnezeu este atat de usor luat in deradere. Si nu putem schimba ceva, in Romania crestina de astazi, atata timp cat la cel mai inalt nivel, politic, administrativ, ledislativ dar si spiritual se ignora unul din marile adevaruri ale Sfintelor Scripturi:

"Sase lucruri uraste Domnul si chiar sapte Ii sunt urate: ochii trufasi, limba mincinoasa, mainile care varsa sange nevinovat, inima care urzeste planuri nelegiuite, picioarele care alearga repede la rau, martorul mincinos, care spune minciuni, si cel ce starneste certuri intre frati." (Proverbe 6:16-19)

Poate cineva contrazice acest profund adevar biblic?












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu