„Valoarea unui om rezidă în ce dă el, nu în ceea ce este capabil să primească.“ - Albert Einstein
Anunturi. Balbe. Casatorii. Divorturi. Evolutii. Furturi. Gafe ... si tot ceea ce cuprinde si, sugestiv, reda alfabetul poate face obiectul oricaror ganduri care, astazi, pot incununa sau, dimpotriva, dezavantaja o persoana, un grup, o tara.
Ca este asa, se poate verifica foarte simplu butonand telecomanda televizorului si luand contact cu cotidianul.
Situatia din Egipt sau ziua nationala a S.U.A, pe plan extern sau, pur si simplu, anutarea rezultatelor oficiale ale recensamantului, la noi, fac obiectul celor mai "vizitate" stiri, alaturi de mondenitatile de tabloid care, demonstrandu-ne parca valoarea, nu pot lipsi din cotidianul nostru mioritic. Gandurile de astazi nu sunt legate de vreunul din aceste "evenimente" cu toate ca ele merita atentie.
Gandurile de astazi se intorc, tragic, spre inceputurile democratiei noastre originale deoarece, meditand la posibila lovitura de stat din tara araba care, recent, a trecut la democratie (asa sa fi fost?), nu am putut sa ignor aspectul care, posibil, ne apropie si este atat de sugestiv redat in citatul de top de la inceput.
Caci daca undeva, un presedinte ales democratic, a fost inlaturat de puterea militara din motive care noua, simplilor cetateni, ne pot scapa, trimitand tara respectiva intr-o "sincopa", ce s-ar fi intamplat, si cum, cu noi dupa decembrie 1989 daca, din pura solidaritate democratica, cineva ar fi tinut cont de un document de importanta capitala, primul document al adevaratei noastre libertati si deveniri democratice?
Pentru ca este destul de vast, redau punctul esential care ar fi trebuit sa ne puna pe ganduri atunci, iar acum a fost uitat:
"8. Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști, candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei funcții, după modelul multor țări civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Președinte al României ar putea candida și personalități marcante ale vieții culturale și științifice, fără o experiență politică deosebită. Tot în acest context, propunem ca prima legislatură să fie de numai doi ani, timp necesar întăririi instituțiilor democratice și clarificării poziției ideologice a fiecăruia dintre multele partide apărute. De-abia atunci am putea face o alegere în cunoștința de cauză, cu cărțile pe față." (http://ro.wikipedia.org/wiki/Proclama%C8%9Bia_de_la_Timi%C8%99oara)
Acest punct 8 al Proclamatiei de la Timisoara mi-a dat mult de gandit in ultimele zile, deoarece am inteles ca ignorarea, eludarea si chiar boicotarea lui ne-au adus unde suntem, din pacate, astazi.
O simpla analiza a acestuia, echidistanta si impartiala, poate lamuri originea multelor esecuri-rauri care ne-au irosit acesti 23 de ani si dedesupturile care ne-au aruncat in coada ravnitei U.E.
Si ar impune, in randul alesilor si numitilor nostri, respectul pentru valorile autentice, postulat in citatul de la inceput si in citatul cu care vreau sa inchei:
Nu te lasa biruit de rau, ci biruie raul prin bine. (Rom.12:21)
Un punct la fel de important pentru orisicine !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu