luni, 1 iulie 2013

Ganduri intru... BUNUL SIMT

„Să te schimbi și să te schimbi în bine sunt două lucruri diferite.”
Proverb German

"Tu trebuie să fii schimbarea pe care o dorești în lume."
Gandhi

"Singurul lucru constant în viață este schimbarea."
Francois de la Rochefoucauld

"O schimbare de circumstanțe nu poate repara un defect de caracter."
Ralph Waldo Emerson

"Deschide-ți brațele către schimbare, dar nu lăsa să-ți scape valorile."
Dalai Lama

"Progresul este imposibil fără schimbare, iar cei care nu își pot schimba mentalitatea, nu pot schimba nimic.”
George Bernard Shaw

"Numai înțelepciunea și prostia oamenilor nu se schimba niciodată."
Confucius

Am preluat aceste citate, prin copy-paste, de pe http://www.citatecelebre.net /search/ schimbare/page/ nu pentru a ma dezvinovati ca astazi nu m-am gandit la nimic.
Dupa furtunoasa zi de ieri, atat la propriu cat si la figurat, multe au fost gandurile care s-au nascut. 
Unele de totala dezprobare fata de nimicnicia unora in comparatie cu PERSONALITATEA altora (cazuri redate, deja, in media), altele de compasiune fata de inundatii care sufera, si vor suferi, pentru ca suportam nu numai "blestemul pamantului" ci si consecintele nefaste ale rapacitatii traditionale postdecembriste care ne-a facut SA RADEM (la propriu) padurile si sa EXTERMINAM sistemul de irigatii care-si avea rostul lui. Caci, cu siguranta, nu asa ar fi voit Dumnezeu sa ne binecuvanteze.

Gandurile de astazi, insa, sunt de o adanca REPULSIE fata de o situatie mult mediatizata ieri si pe care nici nu vreau sa o amintesc.
In schimb, tinand cont de mizeria crunta in care ne-a aruncat cea care, vorba unor analisti radio, a jucat "stanga unu, dreapta sase", vreau sa le aduc aminte concetatenilor mei ca NIMIC NU S-A SCHIMBAT in Romania.
Saracii sunt tot mai saraci, opresorii sunt tot mai incisivi, exploatatorii tot mai bogati iar politicienii tot mai NESIMTITI in "a trai bine" pe spatele tuturor (asa cum, sugestiv, era redata o postare pe un site de socializare).

Si, ca simplu cetatean, stau si ma intreb, asa cum se intreba si poetul (si-mi cer scuze pentru reluare):

"Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!"

Analizand, la rece, modul pompos, extravagant si "pretentios" in care s-a petrecut un eveniment important ieri, eveniment cu care eu personal nu am nimic, nu poti sa nu ramai consternat de emfaza si epatarea cu care ne-au "delectat" "saracii bugetari" cu pretentii de VIP-uri mondene. Dar daca la mondenitatile de orice fel este normal sa vezi opulenta si orice altceva ii caracterizeaza, ca "personalitati de tabloid", bugetarilor nostri trebuia sa li se vada, cat de cat, un sambure de bun simt.  Macar atat si acum, in aceasta perioada de criza adanca, ce nu se mai termina pentru "prostime, talpa tarii". 
Sau poate nu, tinand cont ca precendentul a fost legat tot de o scena VIP? 

Probabil de aceea Presedintele a lipsit.

Nu mai intru in detalii. Ele sunt redate in media si nu-mi permit sa-i contrazic pe analisti, critici sau sustinatori.

Stiu, insa, ca toate cele sapte citate se potrivesc, de minune, cotidianului injositor pe care suntem obligati sa-l suportam noi, simplii cetateni, pentru ca EI, "ciocoii noi cu bodyguard" (termen preluat prin copy-paste de pe http://adevarul.ro/cultura/carti/dinu-sararu-isi-lanseaza-cartea-ciocoii-bodyguard-limba-rusa-1_50f93a9551543977a 975979b/index.html ) sa nu stie ce este aceea criza. 

De aceea s-au jertfit, in decembrie 1989, cei care-si doreau schimbarea si a fost reluata EXPLOATAREA OMULUI DE CATRE OM, nu-i asa?





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu