vineri, 28 februarie 2014

Despre ... altfel de politica

„Politica nu are principii. Are numai interese.” — Octavian Paler

Daca nu ar fi fost "marea schisma" de la inceputul mileniului trecut probabil ca crestinismul nu ar mai arata ca astazi. Daca nu ar fi existat "marea prigoana spirituala" de la mijlocul aceluias mileniu probabil ca "lumea libera" ar fi avut o cu totul alta configuratie. Daca nu ar fi existat "marile ideologii", probabil lumea nu ar fi cunoscut ororile unui sistem care, timp de saptezeci de ani, a creat cele mai mari grozavii in numele dictaturii proletariatului.
Dar ele au existat iar urmarile inca isi mai produc efectele si in prezent.

Dar nu la aceste aspecte m-am gandit acum cateva zile cand, pe un post de radio, prezentatorii se intrebau cum de toate stirile puncteaza doar inepuizabila "comedie damboviteana" cu un curat iz caragialesc ignorand un fapt, poate minor mioritic, dar bine punctat in cancelariile occidentale?

Nu ma intereseaza foarte mult exercitiul de mobilizare din tara aproape vecina, asa cum s-ar putea spune ca nu ma mai intereseaza situatia din tara imediat vecina, ca si interviul acordat de cel care, prezentandu-i-se opolenta in care a trait, mi-a amintit de burghezii secolului al nouasprezecilea care, fatidic, ne-au facut sa simtim pe viu "stafia" care a umblat prin Europa. Si ce este mai interesant este ca insusi unul dintre acestia scria, asa cum am gasit pe 
http://ro.wikipedia.org/wiki/Karl_Marx:
„Religia însăși ne învață că Idealul către Care năzuim cu toții, S-a jertfit pe Sine însuși pentru omenire. Cine ar îndrăzni să tăgăduiască această învățătură? Dacă am ales postura în care putem înfăptui maximum pentru El nu vom fi niciodată copleșiți de greutatea poverilor, deoarece acestea nu sunt decât sacrificii făcute pentru binele tuturor.”—Karl Heinrich Marx, Gândurile unui tânăr la alegerea carierei sale

Ce ma intereseaza este ca m-am simtit profund dezamagit de clasa noastra politica, cea care confirma citatul de inceput care, de altfel, continua butada aceluias mare "nenea Iancu", "o societate lipsita de principii, care va-sa-zica ca nu le are". Inclusiv cu ceea ce se intampla la aceasta ora, cu "medierile" pentru obtinerea majoritatii.
Cat despre vecini, doar un gand: pacat ca nu am stiut sa "ne orientam" atunci cand trebuia sa avem o mai buna orientare. Probabil pentru ca nu am avut o viziune.

Asa stand lucrurile, doua mesaje m-au "focusat" astazi. 
Unul, primit pe Facebook este acesta (fotografie postată de ROL.ro.):


Al doilea, mult mai apropiat de toata zbaterea politica in care incercam sa supravietuim si mai de impact spune:
"24 Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni: căci ori îl va urî pe unul şi-l va iubi pe celălalt, ori îi va fi devotat unuia şi-l va dispreţui pe celălalt. Nu puteţi sluji şi lui Dumnezeu, şi lui Mamona."
(http://www.bibleserver.com/text/NTR/Matei6)

Dar asta este ... un alt fel de politica!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu