miercuri, 16 octombrie 2013

Despre ... comorile noastre

Dezvaţă-te să respecţi faţada până ce n-ai văzut interiorul.- Tudor Arghezi

Multe ar fi de spus despre adevarul exprimat, mai sus, de unul dintre "autorii cei mai contestati din intreaga literatura romana."  Chiar si asa considerat, astazi i-am preluat citatul deoarece, asa cum a fost, a avut curajul sa spuna ca "Din bube, mucegaiuri si noroi/ Iscant-am frumuseti si preturi noi". (http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/testament.php)

Poate cineva sa se laude, aici si acum, ca a reusit sa faca asa ceva?
Pai ... dupa cum se prezinta cotidianul, autohton si planetar iar media, interna si internationala, titreaza, analizeaza si, din pacate, manipuleaza cu siguranta nu ci, din contra, viceversa.
Gandurile despre o asemenea "intorsatura" mi-au fost sugerate de doua stiri comentate in media si o constatare personala.

Incep cu cea externa caci, cu siguranta, produce furnicaturi si "infarcturi" pe mapamond si nu numai si priveste apropiata "apocalipsa financiara" americana. Acum, starea ca atare a finantelor americane nu o pot eu comenta caci au facut-o si o fac specialistii, unii chiar sugerand sa vina F.M.I.-ul. De ce, nu stiu. Dar intelegand pericolul care planeaza aupra planetei, ma gandesc ca ar putea macar sa-i traga de urechi pe cei care, dupa ce ne-au "binecuvantat" cu o criza financiara nascuta din nesatula lor vrere dupa "verzisori", acum sunt gata sa arunce, inca odata, in haos lumea.
Aici "intervine" problema mea, acel viceversa de care aminteam la inceput.
Pai cum sa fie O.K. finantele LOR cand bancherii, finantistii si toti "iluminatii" in ale manipularilor financiaro-economice vinovati de criza recenta si, inca, netrecuta au ramas, bine mersi, in functii cu aceleasi comisioane (sau chiar mai mari) si dau, incontinuare, lectii chiar daca s-au schimbat "polii" puterii politice?

Asa s-a produs acel viceversa. Intr-o normalitate relativa, socanta prin promisiuni electorale dar divergente, intre legislativ si executiv, America ne arata cum din frumuseti si preturi noi, adica ceea ce abia s-a reusit sa se stabilizeze intr-un secol atat de controversat, poate se poate ajunge, intr-o clipa la bube, mucegaiuri si noroi planetare. Caci, asa cum se analiza ieri la un post radio, fragilila stabilitate mondiala sta, aproape total, in stabilitatea hartiei verzi.
Cat de bine suna, astfel, citatul de inceput! Ca si butada "afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul".  
Dar, mare-i Dumnezeu, Cel pus inclusiv pe acea hartie ("In God we trust")!.

Din pacate, pentru a doua stire nu pot incheia ca la prima, cu toate ca si aici tot Dumnezeu e mare. Dar, din pacate si gradina Lui e mare si ...
Ori tocmai aici e aici si se naste viceversa.
Se analizeaza, pe toate canalele media, afirmatia si prestatia liderului PNL in legatura cu modul "exemplar" de blocare a privatizarii CFR. Pentru ca nu sunt in masura sa-mi dau cu parerea, ma abtin de la orice analiza. Nu pot, insa, sa nu remarc acel viceversa care se naste din noua disonanta USL-ista, o alta "piatra de moara" la gatul acelei entitati in care oamenii si-au pus increderea.
Bubele, mucegaiul si noroiul pe care, acum si aici, pe dulcele plai mioritic si le vor arunca, cat de curand, opozitia si puterea in speta in cauza vor certifica tocmai citatul autorului poeziei "Testament" si vor confirma statutul de ... gaura neagra pe care, tot mai mult Romania si-l atrage din cauze multiple, una fiind si "normalitatea de fatada". Ingropand, din pacate, firavele frumuseti care pareau sa se nasca anul trecut, in primavara.

Aceste ganduri, poate incurcate, m-au urmarit in tura de ieri cand, reluindu-mi serviciul am stat de vorba cu o cunostinta, afectata la maxim de  nenorocirile socio-politice care nu se mai termina. Exprimandu-mi si parerea personala mi-am permis sa punctez doua aspecte.
Mai intai, inabilitatea specialistilor nostri care, mergand continuu pe acceptarea salariului minim pe economie nu fac altceva decat sa submineze bugetul statului. Si e normal sa fie asa cand marea majoritate a angajatilor (nu cei multi, care lucreaza "la negru") sunt platiti in batjocura, datorita "darilor" colaterale care impovareaza angajatorul si-l fac insensibil atat fata de proprii lui angajati cat si de stat, in general (cu toata legislatia antiprotectie sociala permisiva).
Apoi (si aici, cu siguranta voi supara pe multi) modul inabil si inadecvat prin care pensionarilor li se permite sa lucreze si dupa castigarea acestui statut. La cate  mii, zeci si sute de mii de someri tineri sunt in tara asta nu e normal ca respectivii sa se bucure de ceea ce, legal, li se cuvine dar sa lase loc si generatiilor urmatoare pentru afirmare? Nu ar trebui gasite acele metode, mijloace si cai care sa incurazeje munca tinerilor, in toate domeniile si sectoarele, chiar daca experienta lor lasa de dorit?

Ma opresc. Nu pentru ca nu vreau sa supar pe cineva. Parerea mea oricum nu conteaza in acest mare tavalug al anormalului devinit normal aici, in Romania.
Ma opresc pentru ca mi-am amintit de un avertisment care, trecand peste tot ceea ce am scris, ar trebui sa ne trezeasca la realitate pe toti mari si mici, saraci si bogati, lucratori si pensionari, politici sau apolitici. Avertisment legat, tocmai de ceea ce am spus pana acum:


"19. Nu va strangeti comori pe pamant, unde le mananca moliile si rugina si unde le sapa si le fura hotii;
20. ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura.
21. Pentru ca unde este comoara voastra, acolo va fi si inima voastra." (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/matei/6/)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu