marți, 8 octombrie 2013

Despre...demagogie

Răul esenţial care ameninţă vitalitatea poporului nostru este demagogia. - Mihai Eminescu

Rostit acum cateva generatii, citatul de mai sus poate fi contestat astazi de aparatorii democratiei noastre originale, falsa si iresponsabila. Falsa, pentru ca sub spoiala data postdecembrist se ascunde, de fapt o aristocratie in totala contradictie cu ceea ce, normal, ar trebui sa insemne VOINTA POPORULUI sau puterea poporului. Iresponsabila, deoarece daca peste tot in lumea civilizata se incearca, pe cat posibil, ca poporul sa fie pe primul plan, la noi este tocmai viceversa.

Nu mai mira, de aceea, pe nimeni (cred) ca tot ceea ce se face aduce in atentie, peste secole, intelepciunea Luceafarului poeziei romanesti care, din pacate, confirma si definitia data in actualele surse de referinta:

"DEMAGOGÍE ~i f. 1) Metodă de înșelare a publicului, practicată de politicieni, prin promisiuni mincinoase și discursuri bombastice. 2) Atitudine de om care folosește o astfel de metodă. [Art. demagogia; G.-D. demagogiei; Sil. -gi-e] /<fr. démagogie " Sursa: NODEX (2002) "

Iar daca mira, de vina nu sunt altii decat politicienii care, se pare, traiesc in alte lumi, adevarati extraterestii ajunsi pe dulcele plai mioritic care suporta absolut orice.

Gandul acesta m-a "atins" inca de la primele ore ale zilei cand, la radio am ascultat reactiile la controversata "iesire" media a Premierului pe tem "bun e vinu' ghiurghiuliu".
Acum, ca Premierul a dat voie sa se bea la volan, este o alta aberatie caci nu cred ca vreun sofer chiar isi va lua paharul cu bere sau vin (legal acceptat) in timpul sofatului. Dar daca ar fi specificat ca "bun e vinul, nu-i ca apa, nici friptura nu-i ca ceapa", cu siguranta avea mai multe reactii, caci si ceapa s-a scumpit, iar de friptura ce sa mai vorbim (ma gandesc la omul simplu, nu la "extraterestii").

Partea proasta este ca, asa cum au precizat multi auditori, se uita adevarul ca dupa un pahar, repede vine si al doilea si ... asa mai departe conform proverbului: "Lacomului nu-i ajunge, Oltu-n gură de i-ar curge."

Iar chestia cu cumpatarea, cu care marea majoritate bate moneda, este un pericol, daca pana si una din marile noastre personalitati, Grigore Moisil, spunea: "Orice om are dreptul să bea un pahar de vin. Eu sunt om, deci eu am dreptul să beau un pahar de vin. Dar, bând un pahar de vin, eu devin alt om..." (http://www.citatepedia.ro)

Ar mai fi ceva de spus?

Da, o avertizare tot de acolo de unde, in ultima perioada, "semnalizez" cate ceva, daca nu pentru EI, macar pentru a ma mentine "racordat" la realitate:


"Nu te uita la vin cand curge rosu si face margaritare in pahar; el aluneca usor, dar pe urma ca un sarpe musca si inteapa ca un basilic." (http://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/proverbe/23/)
Dar cu siguranta EI, demagogii, nu stiu acest avertisment.
Mare pacat!

PS. Cu scuzele de rigoare, am facut cateva mici corecturi caci, asa cum spuneam si in alta postare, impart PC-ul cu un istet din clasa a II-a care-si mai cere si el dreptul la joaca pe aici. Ca si altii, ceva mai mari in ani, statura si functii. De minte ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu