vineri, 4 octombrie 2013

Ganduri la o ... coada

"Vezi pe-un rege ce-mpânzeşte globu-n planuri pe un veac,
Când la ziua cea de mâine abia cuget-un sărac...
Deşi trepte osebite le-au ieşit din urna sorţii,
Deopotrivă-i stăpâneşte raza ta şi geniul morţii;
La acelaşi şir de patimi deopotrivă fiind robi,
Fie slabi, fie puternici, fie genii ori neghiobi!"


Nu intamplator am marcat aceste versuri din inegalabila comoara eminesciana. Gandul la ele m-a "prins" in timp ce, asteptandu-mi randul la medicul de familie pentru a intra in posesia retetei cu "bulinele" indispensabile, acum, mie ascultam tanguirile zecilor de batrani, mai bolnavi si mai oropsiti decat mine, mai dezgustati de politicul mioritic de toate culorile si mai nostalgici dupa acel laitmotiv "era mai bine inainte", care umpleau sala de asteptare.

Cu sudalmele si naduful de rigoare, fara as ascunde antipatia fata de tot ceea ce politicul le-a distrus in cei peste douazeci de ani de democratie originala, toti isi aduceau aminte de munca depusa in trecut si de pensiile de mizerie cu care sunt blagosloviti acum, datorita "omeniei" conducatorilor de tot felul si-i compatimeau pe cei mai tineri care se lupta cu greu pentru supravietuire.

Nu ca as arata foarte tanar, dar chiar eram la cei 57 de ani cu care m-a binecuvantat Dumnezeu, fata de majoritatea trecuta de 65.

Stand si ascultandu-le jelaniile, m-a cuprins un acut sentiment de neputinta stiind ca au dreptate si ca nimeni nu le mai poate combate conceptia despre lume si viata, conceptie nascuta tocmai din mascarada politica in care i-a plasat "revolutia". Si acest sentiment nu m-a parasit nici dupa ce am ajuns acasa cand, deschizand televizorul, am vazut ineptiile absurde  din interiorul USL si din marea opera a coabitarii.

Dar nu vreau sa intru in detalii, sunt atatia analisti si specialisti care o fac. Eu, ca simplu cetatean, ma gandesc cu groaza ca a venit iarna care, ca de obicei, ne-a prins nepregatiti (si imi aduc aminte de fostul ministru al transporturilor care incerca sa-i scuze pe cei care nu si-au pregatit, inca, utilajele de dezapezire. Ca, chipurile, in iarna trecuta la dezapezire nu s-a stiut ce ascunde zapada si acum utilajele sunt inutilizabile. Pai, daca mai marii cu salarii de milioane au uitat ca omul gospodar isi face VARA SANIE si IARNA CAR, ce vina are saracul contribuabil? Are, caci pe banii lui s-au facut concediile in tari calde uitand ca reviziile se fac intr-un alt timp decat dec de interventie.), se scumpesc iar toate si viata devine din ce in ce mai grea iar ceea ce trebuia sa fie "un trai decent" se apropie tot mai mult de colaps.
Cineva se tanguia ca in timp de criza nu trebuie luate masuri care sa afecteze populatia. Cata demagogie! Chiar s-a uitat cine a fost "tatucul" acelor reforme antisociale comandate, chipurile, din exterior?

Of, dar asta este politica. Si ma opresc.
Ma opresc si versurile "Scrisorii a I-a" care ar merita sa fie restudiata de toti "politrucii" nostri, caci politicieni in nici un caz nu sunt.
Si ma opresc si invataturile pe care le-ar putea prelua din Cartea Cartilor care, desi vechi de mii de ani, sunt foarte actuale, profunde si de mare trebuinta tuturor celor care batjocoresc increderea primita prin vot deschis si liber.
Mai ales cea care spune, ca un corolar pentru intreaga umblare umana in lunga calatorie spre eternitate:
"Ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel." (Sfanta Evanghelie dupa Luca 6:31)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu