joi, 2 august 2012

DEMOCRATIA = O.K. sau K.O. ?

Cand scriu aceste randuri, in aer pluteste incertitudinea sentintei CCR: referendumul este validat sau nu?

Comentariile pro si contra unei solutii au fost inlocuite de speculatii vizand amanarea anuntata: se face cu un scop corect, adica pentru clarificarea neconcordantelor reiesite din discrepantele numerico-functionale sau, pur si simplu, este o manevra pentru obtinerea CVORUMULUI de sase ? Pentru cine si in favoarea cui?

Daca incercam sa anticipam unele dintre miscarile caracteristice spatiului mioritic trebuie sa tinem cont, neaparat, de foarte multele variante care tin, fatidic, de modul in care este repartizata capacitatea de informare si de decizie la nivelul executivului, in  contrapondere cu celelalte puteri ale statului.
Paradoxal, dar nu despre aceste lucruri vreau sa vorbesc.

Urmarind tot ce se petrece nu pot decat sa-mi amintesc cum, in scoala fiind, iubeam istoria.
Profesorul facea trimiteri la povestiri si ilustratii, scotand in evidenta eforturile facute de popoarele studiate, mai ales in razboaiele purtate in diferite scopuri. Astfel, imi amintesc cum ne prezenta situatia razboinicilor spartani, unii dintre cei mai viteji luptatori ai antichitatii care, plecand la razboi erau condusi de mame si sotii care le urau : "PE scut sau SUB scut". Nu existau compromisuri: ori se intorceau in urale si ovatii, victoriosi ori, purtati pe nasalie, invinsi. Pentru ei, nu existau dubii la plecare si, deci, cu atat mai putin la sosire.

Un razboi imposibil s-a abatut asupra poporului roman, incercat, divizat, derutat, debusolat de politicul de jungla cu care s-a pricopsit de peste douazeci de ani. Nu ca poporul ar fi de vina. El A IESIT CU PIEPTUL GOL in decembrie 1989 pentru ca, toata truda lui sa fie calcata in picioare de manipulatorii, politrucii si emanatii esalonului doi comunist care - democratic - au venit la putere (oare acel scenariu KGB-ist prezentat acum cativa ani a fost reusit?). Cum s-a manifestat, ulterior, dezvoltarea democratica, o cunoastem: blamarea si anatemizarea monarhiei si partidelor istorice si ridicarea spiritului partinic si a noii lupte de clasa, pe noi trepte de progres prin abordarea sablonului comunist bine cunoscut: LICHIDAT TRECUTUL. Astfel s-a aruncat, cu mandrie proletara, la gunoi tot ceea ce a fost bun (caci nu se poate contesta faptul acesta) si s-au importat nimicnicii "democratice" care, ulterior, au devenit parte organica a cotidianului : aurolaci, trafic de droguri, reglari mafiote de conturi etc. TOATE, insa, AU FOST FACUTE IN SCOPUL BUNASTARII POPORULUI. Caci asa este statuat in CONSTITUTIE. Peste toate acestea s-a asezat, firesc, mirosul greu al gunoiului politic generat de MINCIUNA, PROMISIUNI NEONORATE, SETE DE PUTERE, INDIFERENTA si cate si mai cate. Poporul, lovit din toate partile, deziluzionat si debusolat de tot ce se intampla, este aruncat in corzi, asemenea unui luptator prin cu garda descoperita. 

Cazut in geninchi se intreaba, justificat, cu-i au folosit evenimentele din 1989.

Curtea Constutitionala inca nu a dat verdictul. Dar indiferent care va fi acesta, ramane o mare intrebare pentru toata clasa politica romaneasca : DEMOCRATIA = O.K. sau K.O. ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu