duminică, 19 august 2012

Ganduri fara titlu

Mi-am intitulat postarea de astazi in acest fel dintr-un simplu motiv: sunt ganduri despre ceva in afara mizeriei si mocirlei politice in care suntem lasati sa incercam sa supravietuim, de mai bine de douazeci de ani.
Sunt ganduri care se refera la ceva mai presus de clase si oameni politici, de votanti sau nonvotanti, de executanti mai mult sau mai putin independenti sau, pur si simplu, de puteri straine care dirijeaza viitorul planetei.
Nu este un subiect comun si nu este o abordare simplista.

Gandurile de astazi, mi-au fost inspirate de urmatorul titlu aparut intr-unul din mijloacele media pe care le rasfoiesc: "Patriarhia Română despre anchetele procurorilor în biserică: “Nu comentăm astfel de subiecte”.

Nu doresc sa fac analiza articolului sau subiectului in cauza. Cei interesati sunt invitati sa navigheze in media online unde, cu siguranta, vor gasi toate toate detaliile. Dar exista o intrebare de o semnificatie aparte, care m-a determinat, prin gandurile de astazi, sa fac aceasta postare: ce este BIBLIA si care este intrebuintarea ei ?

Nu-mi propun acum si aici sa fac teologie pastorala, sa analizez conciliile ecumenice sau istoria crestinismului si nici nu vreau sa fac apologia vreunei denominatiuni in detrimentul alteia. Vreau sa pun inaintea celor interesati de randurile mele doua situatii concrete care, prin absurdul in care au fost duse, pot arunca o pata neagra nu numai asupra slujitorilor spirituali, din toate cultele, ci chiar asupra credintei.

Prima situatie, se refera la modul in care, in ultimele zile, organele specifice unei anume institutii democrat-constitutionale au folosit Biblia ( Sfanta Scriptura sau Cuvantul lui Dumnezeu) in indeplinirea unor sarcini de serviciu. Pentru cei curiosi, va rog sa va folositi interesul in cercetarea SINGUREI CARTI neschimbate (in esenta) de cateva mii de ani, deoarece in ea veti afla ADERVARATUL SCOP al existentei acesteia. 
Biblia nu exista, ca baza a crestinismului, pentru a impovara cetatenii, pentru a justifica abuzuri sau a propulsa persoane in posturi si functii cheie. Au existat, e drept, aceste derapaje, dar ele s-au comis exclusiv in timpul INCHIZITIEI si a razboaielor spirituale. Este Biblia o sperietoare ?
Va rog sa cititi un singur pasaj din aceasta Carte a Cartilor, pentru a intelege de ce Sfanta Scriptura trebuie sa ramana sfanta:
Toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu şi de folos pentru învăţătură, pentru mustrare, pentru îndreptare, pentru instruire în dreptate,
 pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârşit şi pe deplin echipat pentru orice lucrare bună." Aceasta realitate nu o poate contesta nimeni si nici nu o poate comenta in vreun fel.



A doua situatie, in stransa legatura cu prima, a mai fost abordata in postarile mele si se refera la modul in care se incheie juramintele depuse de inaltii demnitari ai statului, la investitura. Invariabil, acestea se incheie cu sintagma: "ASA SA-MI AJUTE DUMNEZEU!"
Si repet acea nedumerire dilematica: atunci cand in practica exercitarii mandatului cel care a jurat astfel nu-si indeplineste atributiunile, sau le indeplineste defctuos, este de vina el, sau Dumnezeu, pentru ca nu l-a ajutat?

Romania este o tara crestina, cel putin prin ceea ce inseamna apartenenta la Biserica Ortodoxa a peste 85 procente din populatie. Crestinismul are in centrul credintei un singur DUMNEZEU,  la care am facut referire prin cele doua situatii analizate mai sus.

Cu atitudinea controversata din ultimele zile, cred ca se uita pe cine se doreste a se pacali. Dar, de fapt, se uita ca "Dumnezeu nu se lasa batjocorit" si, cu atat mai putin, pacalit. De acest lucru nu trebuie sa se indoiasca nimeni. Si nici nu trebuie sa se ascumda lipsa unei reactii, din partea tuturor responsabililor spirituali ai poporului, sub aparentul dezinteres fata de faptele noastre si ale semenilor nostri.

Aceste ganduri, fara titlu, as vrea sa va conduca spre o reflectare corecta a sensului si directiei vietii crestine.

Daca intr-adevar se crede ca EXISTA DUMNEZEU!
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu