vineri, 31 august 2012

Cancan-ul democratic al "rezolvarii la masa verde"

Postare de astazi priveste un aspect mai putin abordat in aceste ultime zile. 
Daca am fi trait intr-o lume normala, cu o democratie reala, unde formula "noblesse oblige" nu este aruncata in derizoriu, iar statutul de gentleman reprezinta cartea de vizita a politicianului rasat (chiar daca, in subsidiar este si el atins de racilele cotidianului), nu m-as fi gandit la asa ceva. Cum traim, independent de puterea si vointa noastra, pe aceste minunate plaiuri mioritice, gandurile de astazi sunt concentrate asupra unei sintagme des folosite in majoritatea domeniilor vietii sportive, diplomatice si, nu in ultimul rand, politice: REZOLVAREA LA "MASA VERDE".

Excluzand zona sportiva, unde rezultatele obtinute la "masa verde" sunt mai mult decat mediatizate, ma gandesc la modul diplomatic si cavaleresc de rezolvare a multor probleme politice, unde medierea si  negocierea, in acest mod, sunt uneltele cele mai des intalnite pentru aplanarea multor conflicte unele, in aparenta, de nerezolvat. 

In aceasta categorie s-ar putea inscrie si, inca, nerezolvatul subiect al referendumului recent incheiat, daca sintagma "rezolvarea la masa verde" ar intruni toate conditiile pe care aceasta le are in democratiile reale. Spun asta, deoarece transarea problemei, atat prin imixtiunea externa  cat si cu concursul controversat al unei institutii care, in loc sa apere constitutionalitatea suveranitatii poporului, s-a erijat in rolul de judecator, a consfintit, de fapt, infantilismul si dispretul afisat de una din partile aflate in conflictul nascut, tocmai, din neputinta implementarii in spatiul carpato-danubiano-pontic a acelui deziderat care a stat la temelia miscarii antidictatoriale din decembrie 1989, DEMOCRATIA REALA.

Ca urmare, in loc sa reprezinte o consfintire a spiritului cavaleresc, onorabil si de "inalta clasa" a politicului si diplomatiei romanesti, "rezolvarea la masa verde" a devenit o BASCALIE balcanica de cea mai joasa speta.

Ca este asa, o demonstreaza dispretul cu care sunt priviti cei peste OPT MILIOANE DE VOTANTI care, aparati si VALIDATI de declaratia IMORTALIZATA PE PELICULA a unei judecatoare a CCR, prin care se preciza ca referendumul a fost desfasurat pe baza unor DATE ERONATE, au fost, de fapt, batjocoriti de un verdict dat tocmai pe baza acestor date eronate, din oricare alte ratiuni decat cele democratice si constitutionale.

Iar faptul ca, intr-o aparitie la fel de mediatizata, cel impotriva caruia s-a organizat acest plebiscit AFIRMA, cu subiect si predicat, ca "nu va reveni in functie daca situatia lui va fi rezolvata "la masa verde" " (citat din memorie) dar nu A FACUT ABSOLUT NICI UN PAS IN RESPECTAREA ACESTEIA demonstreaza, fara nici un fel de dubiu, BASCALIA si AROGANTA cu care este tratat POPORUL SUVERAN, cel  care, odata, l-a pus in functie si, din pacate, aproape l-a idolatrizat.

Greseala este, probabil, a celor care nu au citit cu atentie cele mai simple definitii a termenului "masa verde".

Una dintre acestea specifica :"masă la care se duc tratative diplomatice", subantelegandu-se inclusiv rezolvarile pe care le aminteam la inceput, deci si cele politice, si despre care fostul presedinte dublususpendat afirma, cu nonsalanta, ca nu le va accepta si VA PARASI FUNCTIA aflata sub controlul cetatenilor.

A doua la fel de simpla, dar mult mai concludenta, si explicita in ceea ce priveste originea dispretului si indiferentei cu care este "tratat" poporul, afirma: "masă pentru jocuri de noroc",  si poate fi caracteristica celor care si-"au demonstrat PATRIOTISMUL" prin barfirea si denigrarea poporului suveran la toate cancelariile occidentale, ca si cum acesta ar fi fost castigat la ruleta sau la poker.

In sfarsit, ultima definitie, cea mai clara, dar si cu relevante peiorative pentru speta in discutie, specifica: "nutreț constituit din iarbă și din alte plante,  furaj".

In bascalia sa caracteristica, cu care a tratat poporul suveran si analizand tot ce s-a petrecut in ultimele zile, cred ca ultima definitie este suportul de care respectivul asa-zis aparator al democratiei s-a agatat, in anularea declaratiei sale privind "rezolvarea la masa verde", cu binecunoscuta-i smechereala, tipic marinareasca : "la asa opozanti, asa rezolvare la masa verde".

Curat cancan democratic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu