marți, 7 august 2012

MANIPULAREA prin DEZINFORMARE media

De la inceput trebuie sa fac o precizare: aceste ganduri nu se doresc o generalizare a unei situatii, mult-intalnita in media. S-a intamplat sa fie primul articol citit, care mi-a trezit interesul. Parcurgand, insa, comentariile mi-am dat seama cat de usor pot fi MANIPULATE masele. Si, pentru ca nu vreau sa ocolesc situatia, mai ales ca aceasta poate da veridicitate expresiei EXCEPTIA CONFIRMA REGULA, o prezint spre analiza. 
In speta, este vorba despre un articol aparul in gandul.info, luni 6 august a.c., pe care-l redau integral:

" EXCLUSIV. Ce s-a întâmplat vineri la şedinţa PNL, la care a participat şi Crin Antonescu. Dobre, pus la zid: "Cine v-a spus că mai suntem 18 milioane în ţară?”

de Cristian ANDREIPostat la: 06.08.2012 13:03 

Mai multe voci din PNL i-au cerut, vineri, ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, să-şi prezinte demisia, în cadrul unei întâlniri informale la sediul central din Aviatorilor.
Preşedintele interimar Crin Antonescu a participat vineri  la o videoconferinţă cu preşedinţii filialelor PNL în care i-a anunţat că mandatul lui Daniel Chiţoiu în fruntea partidului se prelungeşte până ce Curtea Constituţională dă un verdict în privinţa referendumului. Prezenţa sa la şedinţa PNL a survenit după ce judecătorii Curţii Constituţionale au amânat un verdict în cazul referendumului, iar mandatul său de preşedinte interimar al României s-a prelungit.
După videoconferinţă, mai mulţi lideri ai PNL i-au cerut socoteală ministrului delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, pentru modul în care a fost stabilit cvorumul pentru referendumul.
"De unde a apărut numărul de 18 milioane? Cine v-a spus că mai suntem 18 milioane în ţară?", a fost luat la întrebări ministrul Dobre de colegii din PNL. Ei i-au reproşat că din cauza datelor prezentate de Ministerul de Interne nu s-a realizat condiţia de prezenţă la referendumul din 29 iulie.
"De ce nu s-a făcut actualizarea listelor înainte de referendum? De ce au fost lăsaţi persoanele decedate pe liste?", a fost un alt reproş adresat lui Dobre.
"Dobre a fost tăvălit de mai mulţi din conducerea partidului. Erau nervii întinşi după ce s-a ajuns la situaţia aceasta şi abia acum se face reactualizarea listelor electorale", a declarat pentru gândul un vicepreşedinte PNL.
Potrivit mai multor surse din PNL, lui Victor Paul Dobre i s-a sugerat să-şi dea demisia din fruntea ministerului dacă nu va fi înlocuit luni la şedinţa Consiliului Naţional Executiv al PNL.
"Mi-am dat demisia din motive personale, nu vreau să comentez altceva. Mai multe declaraţii o să fac când o să mă întorc în ţară", a declarat pentru gândul ministrul Dobre.
Cristian Andrei este reporter special al ziarului Gândul
Luni, 6 aug 2012 20:56
Gandul.info  "

Nu redau si toate comentaariile, pe care le gasiti pe site-ul respectiv, ci doar pe primul, care mi-am trezit interesul.

"Gabriel Ionescu ·  ·  Presedintele interimar 
participa la sedintele PNL???? Bai repetentule, parca asta ii reprosai lu Basescu, da' vad ca tu faci la fel... Jalnic... "

Daca nu ati "prins ideea", haideti sa analizam articolul.

Cu caratere bold si de marime mare, fara titlu, dar cu un anunt incitant :"EXCLUSIV", articolul ne spune ce s-a intamplat vineri, la sedinta PNL, la care a participat si presedintele interimar. Si, continuand, tot introducerea exclusiva sugereaza ca presedintele l-a luat la intrebari pe dl Dobre.

Ce intelege cititorul? 

Exact ce a inteles si dl G.I., primul comentator. In treacat spus, foarte multe persoane, chiar si subsemnatul, parcurg presa selectiv, citind doar introducerile, sau titlul si subtitlul. 


Ca acest lucru poate duce la o idee gresita, este si unul din scopurile MANIPULARII prin DEZINFORMARE. Nu stiu cat este de deontologic, dar stiu ca acest mod de lucru se practica in media romaneasca, cu succes. Probabil in toata media, nu numai in cea partizana, si cu accente mai mult sau mai putin "voalate" (nu mai fac referire la stirile din audio-vizual, care abunda de aceste abuzuri, nesanctionate).

De ce mi-a "sarit in ochi" aceasta speta?
Pentru ca daca se parcurge articolul, in intregime, se intelege foarte clar ce s-a intamplat (si nu vreau sa dezvolt ceea ce este limpede si fara echivoc).
Iar acolo unde se continua sa se atace, inca, institutii, cand s-a hotarat (de catre ambii beligeranti) sa se astepte o decizia de la singura institutie indriduita, gestul mi se pare mai mult decat sfidator la adresa democratiei. 

Ce doresc prin aceste ganduri ?
Sa semnalez o situatie de fapt care, desi exploatata - probabil - de toate canalele media, trebuie daca nu stopata, cel putin contracarata. Cu toate ca este foarte greu sa repari, cel putin in perceptia umana, urmarile dezinformarii, cunosc ca exista mijloace si metode de contracarare, unele platite chiar din bani publici.

Caci,
Amicus Plato sed magis amica veritas 
(Mi-e prieten Platon, dar mai prieten mi-e adevarul )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu